Friday, September 4, 2009

အၾကိဳက္ခ်င္းရယ္ၿဖင့္မတူုပါေလ

သူတို့အၿမဲစားတဲ့အစာဟာပါပါးလို့ေခၚတဲ့ေၿပာင္းဖးူမွဳန့္နဲ့မေရာေဟာ္ေခၚတဲ့မုန္ညင္းေၾကာ္ပါ။
ေၿပာင္းဖူးမွဳန့္ကိုေရနဲ့ဆားနည္းနည္းနဲ့ခ်က္လိုက္ရင္မုန့္ေပါင္းလိုရပါတယ္။
ပူေနတုန္းစားရင္မဆိုးေပမဲ့ေအးရင္ေတာ့မာပါတယ္။ပါပါးစားလို့လားမသိသူတို့ကေလးေလး
ေတြရဲ့အသားေတြဟာမာၿပီးက်စ္ပါတယ္။ဆန္ကိုၾကိဳက္ေပမဲ့ေစ်းၾကီးလို့အၿမဲမစား
နိုင္ၾကပါဘူး။
သူတို့စားတဲ့ဆန္ေတြဟာboiledriceေခၚၿပဳတ္ဆန္ေတြမို့ေရဘယ္ေလာက္ထည့္ထည့္
ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေပ်ာင္းမရွိပါဘူး။ကြ်န္မတို့အာရွကလူေတြကေတာ့တရုတ္ဆိုင္က
ထိုင္းဆန္၊ဗီယက္နမ္ဆန္ေတြ၀ယ္စားၾကပါတယ္။
မေရာေဟာ္ဆိုတာကေတာ့မုန္ညင္းလိုအရြက္ၿဖစ္ၿပီးေစ်းေပါပါတယ္။နုတ္နုတ္စင္းၿပီး
ဆီနည္းနည္းနဲ့ေၾကာ္စားပါတယ္။ေရာက္စကမုန္ညင္းေၾကာ္သလိုေၾကာ္စားတာ
ဗိုက္နာလို့ေနာက္ထပ္မစားရဲေတာ့ပါ။
တခါတရံခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေရနဲ့ဆားနဲ့ၿပဳတ္ၿပီးေမႊစားတတ္ပါတယ္။ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ငပိခ်က္လိုေပမဲ့ငါးပိ၊ငံၿပာရည္၊ပုဇြန္ေခ်ာက္မပါေတာ့က်ြန္မတို့ကေတာ့အရသာမေတြ ့ပါ။
ပါပါးနဲ့မေရာေဟာ္ဟာက်ြန္မတို့ရဲ့ထမင္းနဲ့ငါးပိရည္လိုပါဘဲ။ေန့တိုင္းစားတဲ့အစာပါ။
သူတို့ၾကိဳက္တဲ့ေနာက္အစာတစ္ခုကေတာ့ေရႊဖရုံသီးပါ။ေရႊဖရုံသီးဟာဒီမွာအလြန္ေပါပါတယ္။
လမ္းေဘးမွာအေလ့က်ေပါက္သလိုစိုက္ထားတာေတြလဲရွိပါတယ္။
ေရႊဖရုံသီးကိုအခြံမသင္ဘဲအစိတ္စိတ္ၿပီးေရနဲ့ဆားနဲ့ေပါင္းစားတာသူတို့အလြန္ၾကိဳက္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္မပါ၊ပုဇြန္ေခ်ာက္မပါမို့ဒီဟင္းလဲကြ်န္မတို့မၾကိဳက္လွပါဘူး။
ပိုက္ဆံရွိသူဟာအသားေန့တိုင္းစားနိုင္ေပမဲ့အမ်ားစုကဆင္းရဲေတာ့တစ္ပတ္ကိုတစ္ခါ၊နွစ္ခါ
ေလာက္၊အရမ္းဆင္းရဲသူကေတာ့တစ္လတစ္ခါေလာက္သာအသားစားနိုင္ၾကပါတယ္။
ၾကက္၊၀က္၊အမဲ၊ဆိတ္၊သိုးအကုန္စားေပမဲ့ငါးနဲ့ပုဇြန္ေတာ့သိပ္စားေလ့မရွိပါဘူး။
ငါးကိုအရုိးလြတ္အသားလႊာၿပီးဂ်ံဳနဲ့ကပ္္ၿပီးေၾကာ္ထားတဲ့ငါးေၾကာ္ကလဲြလို့ငါး၊ပုဇြန္မစားၾကပါ။
ကုန္းတြင္းပိတ္နိုင္ငံၿဖစ္တဲ့အၿပင္ၿမစ္ေခ်ာင္းအင္းအိုင္နည္းတာေၾကာင့္ငါး၊ပုဇြန္လဲမ်ားမ်ား
မရွိပါဘူး။အာရွသားေတြကေတာ့တစ္ဖက္နိုင္ငံကသြင္းတဲ့ငါး၊ပုဇြန္ေရခဲရုိက္ေတြပဲ
တရုတ္ဆိုင္က၀ယ္စားရပါတယ္။
ေႏြရာသီမွာေတာ့အနီးအနားေရကန္ကငါးေတြဖမ္းၿပီးနိုင္ငံၿခားသားမ်ားတဲ့က်ြန္မတို့
တိုက္ခန္းေတြမွာလာေရာင္းတတ္ပါတယ္။ငါးၾကင္းနဲ့တူေပမဲ့အရုိးမ်ားၿပီးဒိုက္ေစာ္နံတဲ့ငါး၊
ငါးခူၾကီးၾကီးေတြပါလာတတ္ပါတယ္။က်ြန္မတို့ၿမန္မာေတြငါးခူနဲ့မုန့္ဟင္းခါးခ်က္စားခ်င္ေပမဲ့
အရွင္ေတြမို့မ၀ယ္ၿဖစ္ၾကေတာ့ပါ။ငါးရွားတဲ့အရပ္မို့ငါးၾကိဳက္တဲ့အာရွသားေတြ၀ိုင္း၀ယ္ၾကတာ
ဆာလာအိပ္အၿပည့္နီးပါးငါးေတြဟာနာရီ၀က္ေလာက္ဆိုကုန္သြားပါတယ္။
တစ္ခါကၿမန္မာအိမ္တစ္အိမ္ကငါးခူကိုအေသထင္ၿပီး၀ယ္လိုက္တာရွင္ေနၿပီးလူးေနတာ
သတ္လဲမသတ္ရဲတာေၾကာင့္ေရဇလံုၾကီးထဲေရၿဖည့္ထဲ့ထားၿပီးေနာက္ေန့မနက္မွကားငွား
ၿပီးၿမိဳ့ၿပင္ကေရကန္မွာသြားလႊတ္ရပါတယ္။
ငါးခူက၁၀ဘဲေပးရေပမဲ့ကားငွားခကအသြားအၿပန္၂၀က်တာေၾကာင့္ငါးမစားရတဲ့အၿပင္
ေငြ၃၀ထြက္သြားပါတယ္။
သူတို့အစာေတြဟာဆား၊မဆလာ၊ဟင္းခတ္မွဳန့္ေတြပါေပမဲ့အခ်ိဳမွဳန့္၊ငံၿပာရည္၊ငပိ၊
ပုဇြန္ေခ်ာက္မပါလို့ေပါ့ရႊတ္ရႊတ္နဲ့အရသာမရွိလို့ွိက်ြန္မတို့မနွစ္သက္သလို၊
က်ြန္မတို့ခ်က္တဲ့မုန့္ဟင္းခါး၊ငါးပိခ်က္၊အသုတ္ေတြကိုလည္းငါးပိ၊ငံၿပာရည္နံ့နံလို့မၾကိဳက္
ၾကပါဘူး။က်ြန္မတို့အတြက္ေမႊးေပမဲ့သူတို့ကအနံ့မခံနိုင္ၾကပါ။
ေနရာေဒသအလိုက္စားတဲ့အစာ၊ခ်က္ပံုခ်က္နည္း၊သံုးတဲ့ဟင္းခတ္ေတြမတူၾကသလို
အၾကိဳက္ခ်င္းလည္းဘယ္တူနုိင္ပါ့မလဲေလ...

7 comments:

  1. မ႔ေရ..မတူညီတဲ႔ စားေသာက္ပံုေလးေတြကို လာေရာက္ဖတ္တယ္။ မငံုေတာ့ ကုလားစာၾကိဳက္လို႔လား မသိဘူး။ ကုလားျပည္လာေနရတယ္။ :)

    ReplyDelete
  2. မေရ..မရဲ့ Post ေလးေတြဖတ္ရတိုင္း ဗဟုသုတ တကယ္ရပါတယ္..

    ReplyDelete
  3. လူတစ္ကုိယ္ အႀကဳိက္တစ္မ်ဳိး စကားပုံလုိပဲ
    လူမ်ဳိးတစ္မ်ဳိး အႀကဳိက္ အမ်ဳိးမ်ဳိးလုိ႔ ဆုိရမယ္ေနာ္ မမ
    အစားအေသာက္ခ်င္း မတူေတာ့ စားရေတာ့ ဒုကၡေရာက္မွာပဲေနာ္
    ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေလးအေၾကာင္း ဖတ္ကတည္းက စိတ္မေကာင္းဘူး :(

    ReplyDelete
  4. ငါးခူေတြရွိတာေတာ့ေကာင္းတာေပါ့။ အရွင္ေတြဆိုေတာ့ တို႔ေတြအတြက္က တစ္ဒုကၡပဲ။ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစညီမေရ။မေရာက္တာၾကာလို႔ ခြင့္လႊတ္ပါ။

    ReplyDelete
  5. ဟာပါပါ ဆိုတာလညး္မသိရပါလား ဘယ္လိုၾကီးတုန္းဟင္ ေအာ္ ဘယ္ႏိုင္ငံကလည္း မသိဘူးေနာ္ လာလည္တဲ့အတြက္ေက်းဇူးပါ

    ိိိ့့္ အားေပးလွ်က္
    သမီးပ်ိဳ

    ReplyDelete
  6. ဒီမွာေတာ့ ၾကိဳက္တဲ့ ျမန္မာအစားအစာ ကို ၾကိဳက္သလို ၀ယ္လို႔ ခ်က္လို႔ စားလို႔ရတယ္.. ေတာ္ေသးတာေပါ့ေနာ္.. အစ္မအတြက္စိတ္မေကာင္းပါဘူး... အစားဆင္းရဲေနလို႔ေလ... စားပါဦးလား.. အခုေတာင္ နန္းၾကီးသုတ္စားေနတယ္.. :)

    ReplyDelete
  7. အၾကိဳက္ခ်င္းမတူတာေတာ ့ဗ်ာ ေျပာေနခ်င္ေတာ့ဖူးဗ်ဳိ ့
    ငပိဆုိအေသၾကိဳက္တဲ ့ကၽြန္ေတာ္တုိ ့နဲ ့ သူတုိ ့ေတြက
    တူဖူးဗ် ခ်ဥ္ေပါင္ပင္ဆုိ ျခံထဲမွာျမန္မာျပည္က အေစ ့ယူစုိက္ထားတယ္
    ျပီးေရာ အမုန္း ေၾကာ္မလား ခ်က္မလား ဂြတ္တယ္ဗ်ဳိ ့
    း)

    ReplyDelete